Sağlık

En az bir öğünü dışarıda yiyorsanız dikkat!

30 derecenin üzerindeki sıcaklıkla gıdaların bozulma sıklığının arttığına dikkat çeken uzmanlar uyarıyor: Dışarıdan bakıldığında görülebilen renk ve doku kaybı, eserin kusurlu olduğunun işaretidir. Günde en az bir öğünü ev dışında tüketenlerin yaz aylarında daha da dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, tüketilen ürünlerin kontrol altına alınması gerektiğinin altını çiziyor. Tüketicileri gıda zehirlenmelerine karşı uyaran Yiğit, semptomlar görüldüğünde vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerektiğini söylüyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, hava sıcaklıklarının artmasıyla gıdaların daha hızlı bozulabileceği konusunda tüketicileri uyardı.

Artan hava sıcaklığı gıdaların bozulmasını hızlandırır

30 derecenin üzerine çıkan sıcaklıkla birlikte gıdaların bozulma sıklığının arttığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Özellikle süt ve peynir gibi süt ürünleri, kıyma gibi küçük et parçaları, maydanoz, dereotu gibi sebzeler çabuk bozulan besinler arasında yer alıyor. Son zamanlarda özellikle gıda fiyatlarının artmasıyla birlikte dilimlenip kesilen ve satılan karpuz, kavun gibi meyveler de çabuk bozulabiliyor.” söz konusu.

Renk ve doku kaybı, eserin zarar gördüğünün bir işaretidir.

Yiğit, bozuk gıdalara dışarıdan birden fazla bakıldığında renk ve doku kaybı görülebildiğini belirtti. Tavuğun renginin pembe veya turuncudan griye dönmesi ve yüzey kayganlığının artması da tavuğun bozulduğunun göstergesidir. Kırmızı ette renk kaybının yanı sıra bozulması, yüzeyindeki yapışkanlıktan da anlaşılabiliyor.” şeklinde konuştu.

Gıda güvenlik sertifikasına sahip restoranlar tercih edilmelidir.

“Gün içinde en az bir öğünü ev dışında tüketiyorsanız yaz aylarında daha da dikkatli olmalısınız.” Yiğit, “Mümkünse ISO 22000 gibi gıda güvenliği sertifikasına sahip restoranlar tercih edilmeli. Sıcak bölgelerde catering hizmeti veren işletmelerin çabuk bozulan gıdaları günlük satın almalarında fayda var. Böyle bir ihtimal yoksa soğuk hava depolarının sıcaklıkları sık sık kontrol edilmeli ve gıdaların saklanması ilk giren ilk çıkar yöntemine göre yapılmalıdır.” dedi.

Tüketilen iş kontrol edilmelidir

Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, meyve suları satan işletmelerin serin ve gölgede muhafaza edilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, bu meyvelerin günlük olarak alınması veya soğuk hava deposundan hafif ağırlıkta çıkarılıp tezgaha konulması gerektiğini söyledi. Tüketicilerin en azından sıkılan meyvenin rengine dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Yiğit, sözlerini şöyle tamamladı:

“K. Et, süt gibi proteinli besinlerde coli ve Salmonella gibi bakteriler hızla ürerler ve besin zehirlenmelerine neden olurlar. Bozulmuş besinlerin tüketiminden birkaç saat veya birkaç gün sonra besin zehirlenmeleri meydana gelebilir. Gıda zehirlenmelerinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal gibi belirtilere sıklıkla rastlanır. Özellikle farklı türde balık tüketiliyorsa ve vücutta kısmi felç, ellerde uyuşma, geçici hafıza kaybı belirtileri varsa vakit kaybetmeden mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Vücudun kaybettiği sıvıyı yerine koymak değerlidir. Besin zehirlenmelerinde vücut ve az yağlı beslenmek için Bağırsakları destekleyen probiyotik takviyeleri de bu dönemlerde vücuda destek oluyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberelmadag.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu